Kohti tilaajavastuulain kokonaisuudistusta

Tilaajavastuulain kokonaisuudistus on alkamassa. Uudistuksella halutaan tehostaa harmaan talouden torjuntaa ja keskittyä olennaiseen. Tarkoitus on, että yrityksille ei synny turhaa byrokratiaa tai hallinnollista taakkaa.

Tämän vuoksi koen tärkeäksi selvittää yrittäjien ja muiden asiantuntijoiden kokemukset ja näkemykset sopimuskumppanin luotettavuuden arvioinnista: Mistä päättelette, että kumppani luotettava? Entä mitkä asiat herättävät epäilyksiä? Tämä tieto on tärkeää saada käyttöön ennen tilaajavastuulain laajempaa kokonaisuudistusta.

Talousrikollisuus ja harmaa talous aiheuttavat julkiselle taloudelle veromenetyksinä huomattavat vahingot. Harmaan talouden torjunta on tärkeää oikeudenmukaisten työmarkkinoiden ja yritysten välisen reilun kilpailun kannalta.

Tilaajavastuulain rakennusalaa koskevat muutokset tulivat voimaan 1.9. Ne ovat yksi konkreettinen askel harmaan talouden torjumiseksi. Uusi laki edellyttää, että tilaaja pyytää sopimuskumppanilta lain vaatimat todistukset ja selvitykset, vaikka kumppanuus olisi vakiintunutta. Tavoitteena siis on, että työn tilaajalla on jatkossa entistä paremmat mahdollisuudet varmistaa sopimuskumppanin luotettavuus ja työehtojen noudattaminen. Seuraavaksi on aika tarkastella koko lain kehittämistä.

Voit esittää ajatuksesi avoimesti omin sanoin ja arvioida muiden esittämiä ideoita. Kaikki ideat käsitellään nimettöminä. Osallistu keskusteluun 5.10.2012 mennessä ja vaikuta tilaajavastuulain kokonaisuudistukseen.

Lauri Ihalainen, työministeri

Kirjautuminen

Kirjautuminen epäonnistui. Käyttäjätunnuksesi on suljettu.


Powered by Fountain Park