Opetushallitus


Välkommen att fundera över likvärdighet vid bedömning av lärande!


Suomeksi

Det centrala målet vid bedömningen av lärande i grundskolan är att styra och främja varje elevs lärande samt att ge en tillräckligt korrekt bild av elevens kunskaper i förhållande till målen. Bedömningen av lärandet har en lång tradition i det finländska skolsystemet och bedömningspraxis har utvecklats genom åren. Jämfört med andra länder tar den finländska grundskolan sällsynt stor hänsyn till elevernas individuella utgångspunkter och behov.

Det är också av största vikt att bedömningen behandlar eleverna likvärdigt. Vi befinner oss nu i en situation där vi måste fundera på hur vi kunde öka bedömningens jämlikhet och likvärdighet i slutet av den grundläggande utbildningen. I det här resonemanget vill vi också inbjuda de professionella inom den grundläggande utbildningen, elever och vårdnadshavare.

Du har nu möjlighet att ge dina egna synpunkter på hur bedömningen kan göras mer likvärdig och samtidigt ta ställning till andra deltagares åsikter. Du kan delta ända till 14.9.2018. Dina tankar förblir anonyma och enskilda deltagare kan inte identifieras bland svaren. Varje sunpunkt och uppfattning är viktig - välkommen med i vår gemensamma tankesmedja!

Hälsningar,
Olli-Pekka Heinonen
Generaldirektör
Utbildningsstyrelsen

 

DELTAGANDE TIDEN ÄR AVSLUTAD, TACK VARE DELTAGARNA!